Πείραμα του Ερατοσθένη

Το 240 π.Χ., ο Ερατοσθένης, μαθηματικός και αστρονόμος στην Αλεξάνδρεια, πραγματοποίησε ένα πείραμα αποδεικνύοντας ότι η Γη είναι σφαιρική και υπολόγισε την περιφέρειά της με εξαιρετική ακρίβεια. Παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, ο ήλιος το μεσημέρι βρισκόταν ακριβώς από πάνω μας, στο ζενίθ, φωτίζοντας τον πυθμένα ενός πηγαδιού στην Συήνη (σημερινό Ασουάν), ενώ στην Αλεξάνδρεια που ήταν πιο βόρεια ο Ήλιος δεν ήταν ακριβώς από πάνω μας και τα αντικείμενα δημιουργούσαν σκιά. Χρησιμοποιώντας αυτή την παρατήρηση και την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων, υπολόγισε τη γωνία της απόκλισης του ήλιου και εφάρμοσε απλή γεωμετρία για να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης.

Η μεθοδολογία και τα ευρήματα του Ερατοσθένη έχουν τεράστια ιστορική σημασία, καθώς απέδειξαν το σφαιρικό σχήμα της Γης και προώθησαν την ανάπτυξη της γεωγραφίας ως επιστήμης. Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει τη δύναμη της παρατηρητικότητας και της λογικής σκέψης στην κατανόηση του κόσμου.

Αναδεικνύοντας την μεγάλη επιστημονική και ιστορική σημασία του πειράματος, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών του Νομού Ρεθύμνου διοργανώνει κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια της Εαρινής Ισημερίας (20 ή 21 Μαρτίου) μια αναβίωση του ιστορικού πειράματος, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες Σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα.

Σε αυτή την διοργάνωση συμμετείχε φέτος το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου την Τετάρτη 20 Μαρτίου , με πρωτοβουλία του κ. Λαζαρίδη Ματθαίου ,όπου έξω στην αυλή οι μαθητές μέτρησαν την γωνία που κάνει η σκιά ενός αντικειμένου, όπως και ο Ερατοσθένης πάνω από 2000 χρόνια πριν, και με απλούς υπολογισμούς βρήκαν την περιφέρεια της Γης.